Deser w okrągłej foremce 26 cm |
Przepis dostałyśmy od Natalki i Pauliny, jest pyszny. Mus z białej i ciemnej czekolady.
Fakt, nie widać różnicy między ciemną a mleczną czekoladą, ale następnym razem będzie lepiej :)
SKŁADNIKI:
- 1 l śmietany łowickiej 36% lub 30% słodka
- 1 tabliczka 100g czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka 100g czekolady mlecznej
- 1 tabliczka 100g czekolady białej
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 szkl. gorącej wody do żelatyny
- biszkopty na spód deseru lub czekoladowe herbatniki
- 1 szkl. kawy z 2 łyżkami rumu i cukrem waniliowym do macznia ciastek na spód
Wykonanie:
Biszkopty nasączyć, ułożyć w tortownicy.
Deser wykonany w prostokątnej foremce. |
Kawowa galaretka:
- 1 łyżeczkę żelatyny
- rozpuścić w 1 ½ szkl. osłodzonej gorącej kawy
- wystudzić,
- tężejącą wylać na deser
5 jaj
1 szkl. cukru
1 łyżeczka octu
1 budyń czekoladowy
1 szkl. mąki pszennej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 duża łyżka kakao
Wykonanie:
Białka (5 jaj) ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (1szkl.), ocet (1 łyżeczka) i po jednym żółtku. Pod koniec wsypujemy przesiany 1 budyń czekoladowy, mąkę pszenną (1szkl.)wymieszaną z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) i kakao (2 łyżki). Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i mąką. Piec przez około 30 min. w 170oC. Po wystudzeniu rozkroić na 2 części. Wykorzystujemy tylko jedną część, więc można użyć połowę składników.
1 szkl. cukru
1 łyżeczka octu
1 budyń czekoladowy
1 szkl. mąki pszennej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 duża łyżka kakao
Wykonanie:
Białka (5 jaj) ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (1szkl.), ocet (1 łyżeczka) i po jednym żółtku. Pod koniec wsypujemy przesiany 1 budyń czekoladowy, mąkę pszenną (1szkl.)wymieszaną z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) i kakao (2 łyżki). Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i mąką. Piec przez około 30 min. w 170oC. Po wystudzeniu rozkroić na 2 części. Wykorzystujemy tylko jedną część, więc można użyć połowę składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz