poniedziałek, 28 lipca 2014

Deser angielski - po prostu czekoladowe marzenie

Deser w okrągłej foremce 26 cm



Przepis dostałyśmy od Natalki i Pauliny, jest pyszny. Mus z białej i ciemnej czekolady.
Fakt, nie widać różnicy między ciemną a mleczną czekoladą, ale następnym razem będzie lepiej :)

SKŁADNIKI:


  •  1 l śmietany łowickiej 36% lub 30% słodka
  • 1 tabliczka 100g czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka 100g czekolady mlecznej 
  • 1 tabliczka 100g czekolady białej
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 szkl. gorącej wody do żelatyny
  •  biszkopty na spód deseru lub czekoladowe herbatniki 
  • 1 szkl. kawy z 2 łyżkami rumu i cukrem waniliowym do macznia ciastek na spód

Wykonanie:

Biszkopty nasączyć, ułożyć w tortownicy.
Deser wykonany w prostokątnej foremce.
Rozpuścić gorzką czekoladę z 2 łyżkami śmietany w kąpieli wodnej. W międzyczasie rozpuścić 6 łyżeczek żelatyny w 1szkl. gorącej wody, a następnie rozlać do trzech kubeczków w równych porcjach. Całą śmietanę ubić, pierwsze 10 min. na wysokich obrotach, a potem wolno na 2 stopniu,  aż masa zrobi się gęsta, kremowa. Śmietanę podzielić na trzy części. Do wystudzonej czekolady dodać 2 łyżki ubitej śmietany i zahartować (połączyć i dopiero wlać do pozostałej śmietany). Dodać żelatynę i chwilę tylko miksować (wolne obroty). Wylać masę na biszkopty i odstawić do lodówki, żeby stężała. W tym czasie wykonać kolejną warstwę. Masę z mlecznej czekolady i białej. Na koniec można oprószyć płatkami czekoladowymi lub polać polewą czekoladową, posypać startą białą czekoladą albo wylać kawową galaretkę. Ja miałam borówki, ale mało trafiony pomysł. :)  Foremka najlepiej tortownica 26 cm.
Kawowa galaretka: 
  • 1 łyżeczkę żelatyny
  • rozpuścić w 1 ½  szkl. osłodzonej gorącej kawy
  • wystudzić,
  • tężejącą wylać na deser
Na spód można upiec biszkopt czekoladowy
Składniki:
5 jaj
1 szkl. cukru
1 łyżeczka octu
1 budyń czekoladowy
1 szkl. mąki pszennej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 duża łyżka kakao

Wykonanie:
Białka (5 jaj) ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (1szkl.), ocet (1 łyżeczka) i po jednym żółtku. Pod koniec wsypujemy przesiany 1 budyń czekoladowy, mąkę pszenną (1szkl.)wymieszaną z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) i kakao (2 łyżki). Ciasto przełożyć  do tortownicy wysmarowanej margaryną i mąką. Piec przez około 30 min. w 170oC.  Po wystudzeniu rozkroić na 2 części. Wykorzystujemy tylko jedną część, więc można użyć połowę składników.

Brak komentarzy: