Ciasto miodowe:
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka sody
Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto i pieczemy 2 placki w temp. 180 st. około 10-15 minut (nie wysuszyć).
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szkl. cukru
Piec w temp. 180 st. 20 minut, a nawet troszkę mniej, zależy od piecyka.
Budyń:
3/4 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 masło
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru
Ze składników ugotować budyń i gorącym przelewać placki.
Karmel:
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka ugotowana na karmel (puszkę z mlekiem gotować 3 godz.)
10 dag posiekanych orzechów
Jeden z placków miodowych układamy na spodzie, na niego wylewamy połowę gorącego budyniu, na budyń kładziemy biszkopt, na biszkopt druga część budyniu, na budyń drugi miodowy placek, na placek wykładamy karmel i rozsmarowujemy. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami.
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka sody
Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto i pieczemy 2 placki w temp. 180 st. około 10-15 minut (nie wysuszyć).
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szkl. cukru
Piec w temp. 180 st. 20 minut, a nawet troszkę mniej, zależy od piecyka.
Budyń:
3/4 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 masło
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru
Ze składników ugotować budyń i gorącym przelewać placki.
Karmel:
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka ugotowana na karmel (puszkę z mlekiem gotować 3 godz.)
10 dag posiekanych orzechów
Jeden z placków miodowych układamy na spodzie, na niego wylewamy połowę gorącego budyniu, na budyń kładziemy biszkopt, na biszkopt druga część budyniu, na budyń drugi miodowy placek, na placek wykładamy karmel i rozsmarowujemy. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz