środa, 2 lipca 2014

Tosty z szynką i serem

Te ciepłe kanapki znalazły stałe miejsce w naszym domowym menu.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 5 minut
Ilość porcji: 8

 Składniki:
8 kromek chleba tostowego, 
8 plasterków szynki lub innej wędliny
8 małych surowych pieczarek,  
8 plastrów żółtego sera,
słodka papryka w proszku
ketchup

Inne dodatki:
 opcjonalnie: 1 /2 papryki, 1 pomidor, ogórek konserwowy lub kwaszony, podsmażone pieczarki, ulubione zioła itp.

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Chleb tostowy posmarować ketchupem, następnie posypać porcją pieczarek, wyłożyć pokrojoną w cienkie paski wędlinę, paseczki papryki, przykryć pokrojonym w paski serem, jeśli macie ser w kawałku zetrzyjcie jak pieczarki na tarce o grubych oczkach, posypcie nim tosty, ser poprószyć szczyptą czerwonej papryki i zapiekać w nagrzanym do 180’C piekarniku ok. 5 min aż ser się zrumieni. Gotowe tosty polać ketchupem lub sosem jogurtowym z ogórkiem lub czosnkowym. Pyszne tosty na kolację. Mniam, mniam. :)


Brak komentarzy: