wtorek, 1 lipca 2014

Ziołowa bułka kukurydziana

Składniki:
2 szkl. mąki kukurydzianej
1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
1/2 szkl. ciepłego mleka
10 dag masła
1-2 łyżeczki miodu
po kilka gałązek oregano, tymianku i natki pietruszki
1 gałązka rozmarynu
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
mąka do oprószenia stolnicy

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki ziół i posiekać. Obie mąki oraz sól wymieszać w dużej misce. Masło stopić razem z miodem. Wlać do miski z mąką. Dodać zaczyn drożdżowy i zioła. Wbić jajka. Ciasto mieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty około 10 minut. Następnie przełożyć na stolnice oprószona mąką. Wyrabiać rękoma, aż powstanie gładka kula. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować dwie podłużne bułki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 20 minut, aby podrosły. Następnie wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 200 st. i pieczemy 30-35 minut.

Brak komentarzy: