środa, 30 lipca 2014

Malinowe westchnienie

CIASTO:
· 6 żółtek
· 30 dkg mąki
· 15 dkg cukru
· 20 dkg margaryny
· 1 torebka cukru waniliowego,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,


Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, wanilię, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i podzielić na dwie części, a następnie rozsmarować na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia (o wymiarach 28 x 39 cm). Na jedną z nich wyłożyć bezę i upiec w temp 160 stop. przez ok. 30 minut placek bez bezy i 35-40 min z bezą. W piecyku z termoobiegiem pieczemy około 10 min.  krócej. Ciasta po upieczeniu wyjąć z papierem z blaszki położyć na kratce z piecyka i poczekać aż dobrze wystygnie.
 Aby ułatwić sobie rozsmarowywanie ciasta warto zanurzać paluszki w mące, nie będzie się przyklejać ciasto do dłoni,


BEZA:
· 6 białek,
· 30 dkg cukru
· 1 opakowanie płatków migdałowych (100g)
Białka ubić z cukrem i wyłożyć na jedną blachę z rozsmarowanym ciastem, a następnie bezę posypać płatkami migdałowymi.

MASA:
· 800 ml kremówki (30%)
· 3 płaskie łyżki cukru pudru

- 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl, gorącej wody i wystudzić
Śmietanę dobrze schłodzoną ubić z cukrem, do ubitej śmietany dodać chłodną żelatynę, wymieszać. Masę podzielić na dwie części.


· 2 galaretki malinowe lub inne rozpuścić w 3 szkl. wody
· 0,5 kg malin (mogą być mrożone)

ZŁOŻENIE PLACKA:
- I warstwa ciasto,
- II warstwa ½ porcji śmietany z żelatyną
- III warstwa maliny i gęstniejąca galaretka
- IV warstwa ½ porcji śmietany z żelatyną
- V warstwa na wierzch ciasto z bezą
Bardzo dobre 

 






Brak komentarzy: