Wypróbowałam, bardzo dobre, łatwe i szybkie. Polecam.
Składniki:
160 g białej czekolady
160 g serka homogenizowanego (np. Danio)
4 jajka
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Rozdzielamy białka
od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę. Do wystudzonej czekolady dodajemy serek i mieszamy. Następnie dodajemy do masy żółtka i mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy 1/3 piany z białek i dokładnie mieszamy. Powoli oddajemy resztę piany i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na posmarowaną okrągłą blaszkę o wymiarach 21 cm. Pieczemy 15 min. w temp, 170 st., następnie 15 min. w 160 st. po czym wyłączamy piecyk i pozostawiamy ciasto jeszcze przez 15 min. w piecyku. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
2 komentarze:
Czy zamiast białej czekolady można dodać, np. gorzką? :)
Nie robiłam z gorzką czekoladą, ale myślę, że można. Ciasto zamiast o smaku waniliowym będzie o smaku czekoladowym. Też chyba spróbuję. :)
Prześlij komentarz