piątek, 15 lipca 2016

Bułeczki z posypką

Składniki:

15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
300 ml mleka
1 łyżeczka soli
25 g masła
2 jajka
mak, sezam, ziarna słonecznika do posypania

Wykonanie:

Drożdże kruszymy i dokładnie mieszamy z z 1 łyżeczką cukru, 100 g mąki oraz 4 łyżkami mleka. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z 1 łyżeczką soli. Masło roztapiamy i wraz z zaczynem oraz resztą mleka wlewamy do przesianej mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 20 kawałków i formujemy małe bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki tak, aby nie dotykały się brzegami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka rozkłócamy i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch bułeczek. Następnie oprószamy je według uznania ulubionymi ziarnami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. przez 20 min.






Brak komentarzy: