czwartek, 28 lipca 2016

Ogórki kanapkowe

Przygotowanie ogórków jest bardzo proste. Polecam :). Na zimę do kanapek jak znalazł. Chrupiący, słodko-kwaśny.

Składniki  na około 2 - 2 i 1/2 kg ogórków - świeżych kwaszeniaków ze skórką

Zalewa

  • 1 litr wody
  • 1 i 1/2  szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 dużej łyżki kurkumy
  • 1 cebula
Składniki zalewy zagotować, do wrzącej zalewy wrzucić przekrojoną na cztery, średniej wielkości cebulę. Zalewę przestudzić.

Sposób przygotowania
Przygotować około 10 słoików półlitrowych. 
Na dno słoików włożyć: 
  • kawałek chrzanu, 
  • koper, 
  • 2 ząbki czosnku
  • cebulę wyjętą z zalewy i rozdzieloną na warstwy (po części do każdego słoika)
Ogórki umyć, ze skórką pokroić wzdłuż na plastry, ułożyć ciasno w słoikach, zalać zalewą. Gotować 2 minuty od zagotowania. Ogórki kroiłyśmy na krajalnicy do chleba.

Brak komentarzy: