Składniki:
Wykonanie:
Młode, zielone orzechy, które po przekrojeniu nie posiadają jeszcze brązowej otoczki przekrawamy na pół lub na ćwiartki ( w zależności od wielkości orzecha). Najlepiej robić to w rękawiczkach, gdyż orzechy bardzo brudzą. Przygotowane orzechy wkładamy do słoja i zasypujemy 1 kg cukru. Dodajemy goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Odstawiamy orzechy na 2 tygodnie. Codziennie należy je przemieszać, aby cukier się rozpuścił. Po 2 tygodniach cedzimy orzechy i łączymy je z alkoholem. Nalewka jest gotowa po 4-5 dniach. Na bóle brzucha, żołądka w sam raz.
- 500 g zielonych orzechów włoskich
- 1 kg cukru
- 10 goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sok z 1 cytryny
- 500 ml wódki lub spirytusu
Wykonanie:
Młode, zielone orzechy, które po przekrojeniu nie posiadają jeszcze brązowej otoczki przekrawamy na pół lub na ćwiartki ( w zależności od wielkości orzecha). Najlepiej robić to w rękawiczkach, gdyż orzechy bardzo brudzą. Przygotowane orzechy wkładamy do słoja i zasypujemy 1 kg cukru. Dodajemy goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Odstawiamy orzechy na 2 tygodnie. Codziennie należy je przemieszać, aby cukier się rozpuścił. Po 2 tygodniach cedzimy orzechy i łączymy je z alkoholem. Nalewka jest gotowa po 4-5 dniach. Na bóle brzucha, żołądka w sam raz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz