piątek, 15 lipca 2016

Orzechówka

Składniki:

  • 500 g zielonych orzechów włoskich
  • 1 kg cukru
  • 10 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml wódki lub spirytusu


Wykonanie:

Młode, zielone orzechy, które po przekrojeniu nie posiadają jeszcze brązowej otoczki przekrawamy na pół lub na ćwiartki ( w zależności od wielkości orzecha). Najlepiej robić to w rękawiczkach, gdyż orzechy bardzo brudzą. Przygotowane orzechy wkładamy do słoja i zasypujemy 1 kg cukru. Dodajemy goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Odstawiamy orzechy na 2 tygodnie. Codziennie należy je przemieszać, aby cukier się rozpuścił. Po 2 tygodniach cedzimy orzechy i łączymy je z alkoholem. Nalewka jest gotowa po 4-5 dniach. Na bóle brzucha, żołądka w sam raz.





Brak komentarzy: