Ciasteczka do maczania w winie, ale do kawy też pasują. Mają charakterny smak i zapach.
Składniki:
3 szklanki pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
½ szklanki oliwy
½ szklanki wina (dowolne)
1 duże jajko
Lukier:
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 190° C. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej, większej misce wymieszać cukier, oliwę, wino i jajko. Dodać suche składniki i wyrabiać rękami, aż powstanie dość miękkie ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego i na oprószonym mąką blacie formować z nich wałeczki długości 15 cm. Zwinąć każdy wałeczek w pętelkę i lekko docisnąć palcami. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Przed podaniem wystudzić na kratce. Wymieszać mleko i sok z cytryny z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zanurzać jedną stronę ciasteczek w lukrze i odkładać do wyschnięcia.
Składniki:
3 szklanki pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
½ szklanki oliwy
½ szklanki wina (dowolne)
1 duże jajko
Lukier:
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 190° C. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej, większej misce wymieszać cukier, oliwę, wino i jajko. Dodać suche składniki i wyrabiać rękami, aż powstanie dość miękkie ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego i na oprószonym mąką blacie formować z nich wałeczki długości 15 cm. Zwinąć każdy wałeczek w pętelkę i lekko docisnąć palcami. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Przed podaniem wystudzić na kratce. Wymieszać mleko i sok z cytryny z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zanurzać jedną stronę ciasteczek w lukrze i odkładać do wyschnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz