- 2 - 3 ziemniaki
- 2 małe cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ustawiamy na sitku i
odciskamy z nadmiaru wody. Cukinie (młode) pozbawiamy twardych końców i razem ze skórką również
ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starsze musimy obrać ze skórki. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy
ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię
ziemniaczaną, którą dodajemy do startych warzyw.
Do odciśniętych z nadmiaru wody ziemniaków i cukinii dodajemy state na
drobnych oczkach marchewki, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie
mąki, sól, śmietanę oraz dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą
masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
*Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajmy więcej mąki.
Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
* Placuszki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączmy z nadmiaru tłuszczu.
Możemy podawać z twarożkiem, kwaśną śmietaną lub posypane cukrem :)
* Placuszki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączmy z nadmiaru tłuszczu.
Możemy podawać z twarożkiem, kwaśną śmietaną lub posypane cukrem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz