piątek, 15 lipca 2016

Knedle serowe z truskawkami

Składniki:


500 g twarogu
2 jajka
sól
4 łyżki roztopionego masła
1 i 3/4 szkl. mąki
ok. 500 g truskawek

Wykonanie:

Twaróg mielimy lub starannie rozgniatamy widelcem, po czym łączymy go ze szczypta soli, jajkami
i roztopionym masłem. Stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto o konsystencji podobnej jak na kluski leniwe. Chłodzimy ciasto. Ze schłodzonego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy z nich placuszki i na każdym kładziemy po 1 truskawce. Truskawki można posypać cukrem waniliowym. Zlepiamy brzegi i formujemy kule. Knedle gotujemy na małym ogniu
w osolonym wrzątku przez ok. 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Knedle można podawać ze śmietaną lub polane bułką z masłem.






Brak komentarzy: