Składniki:
Ciasto
50 dag mąki
1/4 szkl. oleju
1 szklanka bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie
ok. 0,5 l jagód
cukier z prawdziwą wanilią do zasypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera (jeśli mamy mikser w hakiem), jeśli nie możemy ciasto wymieszać łyżką i następnie wyrabiać rękami. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię spożywczą, aby nam nie wysychało. Ucinamy sobie po kawałku, rozwałkowujemy i lepimy pierogi.
Jagody dokładnie płuczemy i osuszamy, następnie zasypujemy cukrem.
Pierogi wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody. Gotujemy ok. 3 minut od momentu ich wypłynięcia.
Ciasto
50 dag mąki
1/4 szkl. oleju
1 szklanka bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie
ok. 0,5 l jagód
cukier z prawdziwą wanilią do zasypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera (jeśli mamy mikser w hakiem), jeśli nie możemy ciasto wymieszać łyżką i następnie wyrabiać rękami. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię spożywczą, aby nam nie wysychało. Ucinamy sobie po kawałku, rozwałkowujemy i lepimy pierogi.
Jagody dokładnie płuczemy i osuszamy, następnie zasypujemy cukrem.
Pierogi wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody. Gotujemy ok. 3 minut od momentu ich wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz