sobota, 2 lipca 2016

Bułki jagodzianki - pyszne

wg przepisu Grzegorz mniammniam :)
Najlepsze bułki jagodzianki
Składniki:
  • 1/2 kg pszennej mąki
  • 3 żółtka
  • 10 dag masła
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
  • starta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
nadzienie:
2 szklanki jagód
3 czubatek łyżki cukru
płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
do posmarowania:
4 łyżki mleka
lukier:
1 szklanki cukru pudru
2 łyżki wrzącej wody
2 łyżki soku cytrynowego

Wykonanie:
  1. Jagody przebierz, krótko umyj pod bieżącą wodą, osącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym.
  2. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  3. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła. Odstaw do przestudzenia.
  4. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, wanilię, skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta.
  5. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
  6. Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40 minut).
  7. Jagody posyp równomiernie mąką ziemniaczaną i cukrem.
  8. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12-14 cm, nakładaj na każdy porcję jagód, zwiń i uformuj bułeczkę.
  9. Układaj bułeczki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
  10. Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 170 stopni.
  11. Podrośnięte jagodzianki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 20 -25 minut, aż ładnie się zrumienią. Jeśli włożysz do środka dużo jagód, może z bułeczek wypłynąć trochę soku, który nieco się przypali i nada im szlachetnego smaku :)
  12. Upieczone jagodzianki odstaw do przestudzenia.
  13. Wszystkie składniki lukru wymieszaj w miseczce.
  14. Lukrem posmaruj jeszcze ciepłe jagodzianki.
  15. Mnie najbardziej smakują jeszcze ciepłe, kiedy lukier jest jeszcze miękki. Oczywiście z dużym kubkiem zimnego mleka.

Brak komentarzy: