Najlepsze bułki jagodzianki
Składniki:
- 1/2 kg pszennej mąki
- 3 żółtka
- 10 dag masła
- 3 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
- starta skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
2 szklanki jagód
3 czubatek łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
do posmarowania:
4 łyżki mleka
lukier:
1 szklanki cukru pudru
2 łyżki wrzącej wody
2 łyżki soku cytrynowego
Wykonanie:
- Jagody przebierz, krótko umyj pod bieżącą wodą, osącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym.
- Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
- Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła. Odstaw do przestudzenia.
- Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, wanilię, skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta.
- Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
- Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40 minut).
- Jagody posyp równomiernie mąką ziemniaczaną i cukrem.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12-14 cm, nakładaj na każdy porcję jagód, zwiń i uformuj bułeczkę.
- Układaj bułeczki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
- Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 170 stopni.
- Podrośnięte jagodzianki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 20 -25 minut, aż ładnie się zrumienią. Jeśli włożysz do środka dużo jagód, może z bułeczek wypłynąć trochę soku, który nieco się przypali i nada im szlachetnego smaku :)
- Upieczone jagodzianki odstaw do przestudzenia.
- Wszystkie składniki lukru wymieszaj w miseczce.
- Lukrem posmaruj jeszcze ciepłe jagodzianki.
- Mnie najbardziej smakują jeszcze ciepłe, kiedy lukier jest jeszcze miękki. Oczywiście z dużym kubkiem zimnego mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz