poniedziałek, 25 lipca 2016

Kruche ciasto z morelami i bezą

Ciasto bardzo kruche o maślanym smaku, beza delikatna. W połączeniu z morelami - idealne trio. Morele można zastąpić innymi owocami.
Składniki:  

KRUCHE CIASTO
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag cukru
20 dag zimnegvo masła
4 żółtka

OWOCE
50 dag moreli (zważone bez pestek)
5 łyżek cukru

BEZA
4 białka

20 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 dag płatków migdałowych

DEKORACJA
2 kostki czekolady
odrobina masła

Owoce:
Morele umyć, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki (zważyć, ma być 50 dag), wymieszać z cukrem. Powstały sok odlać. Owoce wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej.

Ciasto kruche:
Foremkę 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło. Całość rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Przełożyć do foremki i wylepić spód oraz boki ok. 1 cm. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki, podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 - 30 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotować bezę (rozpocząć ubijanie białek ok. 15 minut przed końcem pieczenia).

Beza:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodając stopniowo cukier i dalej miksować mikserem na najwyższych obrotach miksera ok. 10 - 15 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec miksowania dodać ocet, mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez pół minuty.


Pieczenie ciasta z morelami i bezą:


Wyjąć ciasto (nie wyłączając piekarnika) i na upieczonym spodzie rozłożyć odsączone owoce, wyłożyć bezę na całą powierzchnię (również na boki), delikatnie wyrównać, posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i suszyć 30 min (z termoobiegiem 60 stopni C i suszyć przez 15 minut). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Udekorować czekoladą rozpuszczoną z masłem.

Brak komentarzy: