piątek, 1 lipca 2016

Knedle z truskawkami

  • 700 g ziemniaki 
  • 350 g mąka pszenna  (2 i 1/3 szkl.)
  • 2 jajka 
  • 500 g truskawek
  • 2-3 łyżki mąki do podsypywania
śmietana lub
1/2 szklanki bułki tartej
70 g masło
do posypania cynamon
do smaku cukier, sól
Przygotowanie:
Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Owoce umyć i usunąć szypułki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść truskawkę, zawinąć ją w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku. Dodać łyżeczkę soli. Knedle gotować 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i bułką tartą zrumienioną z masłem, oprószone cynamonem lub polane śmietaną wymieszaną z cukrem i cynamonem.

Brak komentarzy: