Składniki na 12 małych
babeczek:
·
125
g gęstego jogurtu naturalnego/śmietana 18%
·
2
jajka
·
150
g mąki kukurydzianej
·
120
g cukru
·
75
g masła
·
sok
i skórka z 1 cytryny
·
0,5
łyżeczki sody oczyszczonej
·
szczypta
soli
1. Masło roztapiamy.
Studzimy. Łączymy z jogurtem i jajkami. Dodajemy cukier, mieszamy całość.
2. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do ciasta.
3. Mąkę łączymy z sodą i
solą, przesiewamy i dodajemy do masy. Łączymy całość za pomocą łopatki.
4. Ciasto przekładamy do
foremek, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz