wtorek, 23 lutego 2016

Babeczki kukurydziane

Składniki na 12 małych babeczek:
·         125 g gęstego jogurtu naturalnego/śmietana 18%

·         2 jajka
·         150 g mąki kukurydzianej
·         120 g cukru
·         75 g masła
·         sok i skórka z 1 cytryny
·         0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
·         szczypta soli

1.     Masło roztapiamy. Studzimy. Łączymy z jogurtem i jajkami. Dodajemy cukier, mieszamy całość.
2.     Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do ciasta.
3.     Mąkę łączymy z sodą i solą, przesiewamy i dodajemy do masy. Łączymy całość za pomocą łopatki.
4.     Ciasto przekładamy do foremek, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut

Z uwagi na dodatek mąki bezglutenowej, babeczki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.

Brak komentarzy: