środa, 24 lutego 2016

Tatar z łososia

czas przygotowania: 20 minut /bez babeczek/

porcja dla 3 osób


Składniki na tatara:
150 g wędzonego, surowego łososia (może być w plastrach)
1 łyżka oleju aromatyzowanego
1 mała cebulka (może być sparzona)
3-4 łyżki świeżego koperku
1 średni świeży ogórek gruntowy
1/2 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Opcjonalnie inne dodatki - ogórek konserwowy, oliwki, kapary,konserwowe pieczarki, 1 łyżeczka musztardy, posiekany mały ząbek czosnku

Składniki na dressing koperkowy:

3 łyżki koperku, natki pietruszki, oregano niekoniecznie (świeże, bardzo drobno siekane)
2 łyżki oleju smakowego z (oregano lub z czosnkiem)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól

Składniki połącz,  dodaj 2 łyżki oleju, posiekane zioła, wciśnij sok z cytryny i lekko wymieszaj sól i pieprz do smaku.


Wykonanie:Łososia bardzo drobno posiekaj. Cebulę i koperek pokroić w drobniutką kosteczkę, podobnie ogórek (umyty ze skórką). Dodać do łososia posiekaną cebulę, koperek, skropić olejem, dodać odrobinę soku z cytryny, mielony pieprz i ewentualnie odrobinkę soli do smaku, łosoś zazwyczaj jest solony. Całość wymieszać, uformować w obreczy masę posypać posiekanym ogórkiem, skropić dresingiem. Odstaw na godzinę, by składniki się "przegryzły". Podawać z grzankami, z bagietką lub jako przystawkę w kruchych wytrawnych babeczkach.

Składniki na ok.16 szt:
200g mąki krupczatki
100 g masła
2 żółtka

1/2 łyżeczki soli
2 łyżki lodowatej wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać na gładkie ciasto lub zmiksować mikserem następnie wyjąć na stolnicę. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 1 godz. Foremki do babeczek (ø70) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką krupczatką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Powycinać foremkami, delikatnie podnieść i wylepić nim foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut na złoto w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Do babeczek ponakładać nadzienie z tatara. Wierzch udekorować koperkiem. Podawać schłodzone. Smacznego :)



Brak komentarzy: