Składniki na blaszkę o wym. 26x40 cm
1 ½ szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag margaryny
1 ½ szkl. cukru
6 jaj
3-4 łyżki kakao
3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, kakao i sodę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 170-180o piekarnika i piec około 40 min. Ciasto wystudzić. Przekroić na dwie części. Przed nałożeniem kremu ciasto nasączyć.
Poncz do nasączenia:
1 szkl. wody zimnej przegotowanej
1 cukier waniliowy
3 łyżki rumu
Wszystkie składniki razem rozmieszać i nasączyć ciasto. Po 1/2 szklanki na warstwę.
Krem do WZ
1/2 l słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 pełne z czubkiem łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. gorącego mleka ewentualnie wody / rozmieszać w nim żelatynę i wystudzić/
Wykonanie:
Śmietanę mocno schłodzić w lodówce, przelać do zimnego naczynia, dodać cukier puder, cukier waniliowy i ubijać mikserem na najwyższych obrotach, Po paru minutach jak śmietana zacznie robić charakterystyczne kręgi zagęszczenia, zmniejszyć obroty i dalej ubijać do porządanej gęstości i puszystości, ale uważać, żeby nie przebić, Wyłączyć mikser, do kubka z żelatyną ma być chłodna, ale nie ciągnąca,dodać 2-3 łyżki śmietany, wymieszać i przełożyć powoli do masy w misce energicznie, ale krótko mieszać.
Złożenie ciasta
Na przygotowane jako spód ciasto wyłożyć ulubiony dżem i rozsmarować, na dżem wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem delikatnie dociskając aby ciasto przytuliło się do masy.
wierzch polać polewą czekoladową lub posypać obficie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz