Składniki:
porcja dla 3 osób
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 8 łyżek mąki pszennej
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce i odstawić. Kiedy puszczą sok – odlać go przez sito, a masę dobrze odcisnąć (można za pomocą gazy). Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie pozostałą mąkę. Do gorącej, osolonej wody wkładać ciasto za każdym razem nabierając je na czubek łyżki do zupy (kluseczki urosną trochę podczas gotowania) jak przy kluskach kładzionych. Za każdym razem łyżkę włożyć na chwilę do gorącej wody, żeby ciasto od niej łatwiej odchodziło. Gotować ok 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię). Gotowe wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać polane podsmażonym boczkiem z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz