środa, 24 lutego 2016

Wytrawne kruche babeczki

Składniki na ok.16 szt:
200g mąki krupczatki
100 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki lodowatej wody


Wykonanie:Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać na gładkie ciasto lub zmiksować mikserem następnie wyjąć na stolnicę. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 1 godz. Foremki do babeczek (ø70) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką krupczatką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Powycinać foremkami, delikatnie podnieść i wylepić nim foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut na złoto w temp. 180 stopni. Wystudzić. Napełniać dowolnymi dodatkami, pastami. Super przystawka na imprezy rodzinne.

Brak komentarzy: