·        
350 g białej fasoli z puszki, czerwona też się
sprawdza
·        
5 łyżek
naturalnego jogurtu (u mnie to była śmietana 18%)
·        
4 jajka  8 łyżek cukru
·         2 płaskie łyżki kakao
·         łyżeczka sody
·         cukier puder 
o  
Białka oddzielamy od żółtek. Przepłukaną fasolę
miksujemy blenderem, dodajemy żółtka i jogurt blendujemy razem na gładką masę.
o  
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do zmiksowanej
masy z fasoli dodajemy przesiane kakao, cukier, sodę. Delikatnie mieszamy
całość.
o  
Dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie
łączymy z masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do
pieczenia keksówki wysmarowanej i posypanej bułką
Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni około 45 minut, do ”suchego patyczka”. Studzimy, niech odpocznie w piecyku, żeby nie opadło. Odwracamy i
delikatnie zdejmujemy papier. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną białą czekoladą lub
ciemną.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz