środa, 24 lutego 2016

Czekoladowe ciasto z białą fasolą


Składniki:
·         350 g białej fasoli z puszki, czerwona też się sprawdza
·         5 łyżek naturalnego jogurtu (u mnie to była śmietana 18%)
·         4 jajka  8 łyżek cukru
·         2 płaskie łyżki kakao
·         łyżeczka sody
·         cukier puder 

Wykonanie:
o   Białka oddzielamy od żółtek. Przepłukaną fasolę miksujemy blenderem, dodajemy żółtka i jogurt blendujemy razem na gładką masę.
o   Białka ubijamy na sztywną pianę. Do zmiksowanej masy z fasoli dodajemy przesiane kakao, cukier, sodę. Delikatnie mieszamy całość.
o   Dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie łączymy z masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki wysmarowanej i posypanej bułką
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut, do ”suchego patyczka”. Studzimy, niech odpocznie w piecyku, żeby nie opadło. Odwracamy i delikatnie zdejmujemy papier. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną białą czekoladą lub ciemną.

Brak komentarzy: