·
350 g białej fasoli z puszki, czerwona też się
sprawdza
·
5 łyżek
naturalnego jogurtu (u mnie to była śmietana 18%)
·
4 jajka 8 łyżek cukru
· 2 płaskie łyżki kakao
· łyżeczka sody
· cukier puder
o
Białka oddzielamy od żółtek. Przepłukaną fasolę
miksujemy blenderem, dodajemy żółtka i jogurt blendujemy razem na gładką masę.
o
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do zmiksowanej
masy z fasoli dodajemy przesiane kakao, cukier, sodę. Delikatnie mieszamy
całość.
o
Dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie
łączymy z masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do
pieczenia keksówki wysmarowanej i posypanej bułką
Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni około 45 minut, do ”suchego patyczka”. Studzimy, niech odpocznie w piecyku, żeby nie opadło. Odwracamy i
delikatnie zdejmujemy papier. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną białą czekoladą lub
ciemną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz