wtorek, 23 lutego 2016

Bułeczki z pieczarkami 'ala pizzerinki

czas przygotowania: do 20 minut + 20-30 minut wyrastania + 25-30 minut pieczenia

/proporcje na 10 - 12 bułeczek/
info: składniki odmierzam szklanką o poj. 250 ml
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody (w temperaturze ciała)
  • 25 g świeżych drożdży piekarskich
    /jeśli instant, to 3/4 łyżeczki/
  • 3 łyżki oleju 
  • farsz pieczarkowy
- pieczarki 30 dag, 
-1/2 cebuli-10 dag żółtego sera 
-łyżka masła
-sól, pieprz do smaku

lub wykorzystać farsz wg dowolnego ulubionego i sprawdzonego przepisu np. jak do pizzy, grzybowy do uszek
Do miski wsypujemy mąkę i sól mieszamy trzepaczką, spulchni nam mąkę. Drożdże instant, wsypujemy do mąki.
Drożdże wkruszamy do garnuszka, dolewamy wodę i olej. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
Wlewamy do mąki i całość wyrabiamy na gładkie i miękkie ciasto, nie powinno lepić się do rąk. Można wyrabiać ręcznie, ale można skorzystać z miksera (kręte nasadki). Wyrabiamy przez kilka minut.
Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, przekładamy je do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu, aż podwoi objętość. Około 30 minut.
W tym czasie można przygotować farsz pieczarkowy, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dusimy na łyżce masła , aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wystudzić, a następnie wymieszać ze startym żółtym serem.
Kiedy ciasto jest gotowe przekładamy na stolnicę. Jeśli ciasto się nieco klei podsypać odrobiną mąki.
Ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta, nie za cienko, na ok. 0,5 cm
Na środku prostokąta, układamy równą warstwą farszu, zostawiając pusty pasek ciasta przy brzegu wzdłuż dłuższego boku –lepiej się zlepi. Teraz zawijamy całość składamy jedną część ciasta nad farszem i rolujemy, zamykając farsz w środku tworzymy roladę. 
Roladzie nadajemy kształt wałka i układamy ją miejscem łączenia ciasta do dołu. Następnie kroimy na 10 równych części –aby bułki były równe, najlepiej kroić wałek na pół, a następnie tę połowę znowu na pół i ponownie na pół.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, po czym przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia do czasu, aż nagrzeje się piekarnik do 180 st.C.
Do rozgrzanego wstawiamy bułki. Pieczemy na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra-dół przez 25-30 minut, aż się zrumienią. 
Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Podajemy do zup, sałatek lub jako przekąskę.

Brak komentarzy: