poniedziałek, 22 lutego 2016

Pizza I

czas przygotowania: około 30 minut
/proporcje na 1 pizzę na dużą blachę z piecyka lub o średnicy 31 cm/
info: składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml
ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  •  przyprawy np. suszone zioła oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka, itp.
  • 25 g świeżych drożdży /jeśli suche typu instant, to niepełne 2 łyżeczki/
  • 1/2 szklanki ciepłej wody /nie za ciepła, by nie zabić drożdży, wystarczy w temperaturze ciała/
  • 1 i 1/2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Dodatki do pizzy:

250 g mięsa na gyros /np. pierś drobiowa, wieprzowina lub inne mięso, możemy wykorzystać mięsa, które zostały z obiadu/

przyprawy do mięsa –można wziąć gotową do gyrosa:
  • 1/4 łyżeczki soli
  •  1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  •  1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  •  1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 1/2 dużej cebuli

sos śmietanowy do posmarowania pizzy zamiast sosu pomidorowego
  • 1/2 kubka gęstej kwaśnej śmietany (ok. 100 g)
  • 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
1 kulka mozzarelli /lub innego ulubionego sera ilość sera od nas zależy/
Zaczynam od ciasta –do miski wsypuję mąkę, sól, cukier oraz suszone zioła, jeśli dodaję i mieszam je dokładnie z mąką (najlepiej trzepaczką, spulchni mąkę)


Do osobnego naczynia dodaję drożdże (jeśli biorę suche, to daję je do mąki), wodę oraz oliwę/olej i mieszam, aż drożdże się rozpuszczą. Tę mieszankę wlewam do mąki i wyrabiam przez kilka minut na spójne, miękkie, elastyczne ciasto –ręcznie lub mikserem o krętych nakładkach. Im lepiej ciasto wyrobione, tym pulchniejszy wypiek. Kiedy ciasto ładnie odchodzi od miski, jest gotowe. Zostawiam je pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
W czasie, gdy wyrasta szykuję mięso. Myję, osuszam i kroję w cienkie paski. Posypuję przyprawami, dodaję drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, całość skrapiam oliwą i dokładnie wcieram przyprawy w mięso.
Rozgrzewam patelnię, na mocno rozgrzaną wykładam mięso i podsmażam. Pod koniec można dodać, jeśli lubicie 1/2 pokrojonej w piórka cebuli. Całość nie smażyć dłużej niż kilka minut tak, by nie przesuszyć mięsa. 
Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczonymi olejem dłońmi, rozprowadzam je, formując spód pizzy. 
Do kubeczka wlewam śmietanę, olej oraz oregano i dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, raz jeszcze mieszam i tak przygotowanym sosem smaruję pizzę (tak, jak zazwyczaj sosem pomidorowym). Następnie  wykładam mięso i zostawiam pizzę do wyrośnięcia – włączam piecyk i rozgrzewam do 200st.C, przez ten czas pizza wyrasta.
Mozzarellę lub inny ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Lekko podrośniętą pizzę wstawiam do gorącego piekarnika i piekę w 200 st. C przez 20 minut. Po tym czasie wysuwam na chwilę z piekarnika, posypuję serem i ponownie wstawiam do pieczenia –tym razem na jakieś 5-10 minut, aż ser się ładnie zapiecze.
Upieczoną wyjmuję z piekarnika, przekładam na metalową kratkę-raszkę, by nie zaparowała od spodu.
Podaję, póki pizza gorąca  z ulubionymi sosami np. jogurtowy z ogórkiem, czosnkowy, tatarski, itp"

Brak komentarzy: