czas przygotowania: około 30 minut
/proporcje na 1 pizzę na dużą blachę z piecyka lub o średnicy 31 cm/
/proporcje na 1 pizzę na dużą blachę z piecyka lub o średnicy 31 cm/
info: składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml
ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- przyprawy np. suszone zioła oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka, itp.
- 25 g świeżych drożdży /jeśli suche typu instant, to niepełne 2 łyżeczki/
- 1/2 szklanki ciepłej wody /nie za ciepła, by nie zabić drożdży, wystarczy w temperaturze ciała/
- 1 i 1/2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Dodatki do pizzy:
przyprawy do mięsa –można wziąć gotową do gyrosa:
sos śmietanowy do posmarowania pizzy zamiast sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli /lub innego ulubionego sera ilość sera od nas zależy/
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 dużej cebuli
sos śmietanowy do posmarowania pizzy zamiast sosu pomidorowego
- 1/2 kubka gęstej kwaśnej śmietany (ok. 100 g)
- 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Zaczynam od ciasta –do miski wsypuję mąkę, sól, cukier oraz suszone zioła, jeśli dodaję i mieszam je dokładnie z mąką (najlepiej trzepaczką, spulchni mąkę).
Do osobnego naczynia dodaję drożdże (jeśli biorę suche, to daję je do mąki), wodę oraz oliwę/olej i mieszam, aż drożdże się rozpuszczą. Tę mieszankę wlewam do mąki i wyrabiam przez kilka minut na spójne, miękkie, elastyczne ciasto –ręcznie lub mikserem o krętych nakładkach. Im lepiej ciasto wyrobione, tym pulchniejszy wypiek. Kiedy ciasto ładnie odchodzi od miski, jest gotowe. Zostawiam je pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Do osobnego naczynia dodaję drożdże (jeśli biorę suche, to daję je do mąki), wodę oraz oliwę/olej i mieszam, aż drożdże się rozpuszczą. Tę mieszankę wlewam do mąki i wyrabiam przez kilka minut na spójne, miękkie, elastyczne ciasto –ręcznie lub mikserem o krętych nakładkach. Im lepiej ciasto wyrobione, tym pulchniejszy wypiek. Kiedy ciasto ładnie odchodzi od miski, jest gotowe. Zostawiam je pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
W czasie, gdy wyrasta szykuję mięso. Myję, osuszam i kroję w cienkie paski. Posypuję przyprawami, dodaję drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, całość skrapiam oliwą i dokładnie wcieram przyprawy w mięso.
Rozgrzewam patelnię, na mocno rozgrzaną wykładam mięso i podsmażam. Pod koniec można dodać, jeśli lubicie 1/2 pokrojonej w piórka cebuli. Całość nie smażyć dłużej niż kilka minut tak, by nie przesuszyć mięsa.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczonymi olejem dłońmi, rozprowadzam je, formując spód pizzy.
Do kubeczka wlewam śmietanę, olej oraz oregano i dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, raz jeszcze mieszam i tak przygotowanym sosem smaruję pizzę (tak, jak zazwyczaj sosem pomidorowym). Następnie wykładam mięso i zostawiam pizzę do wyrośnięcia – włączam piecyk i rozgrzewam do 200st.C, przez ten czas pizza wyrasta.
Mozzarellę lub inny ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Lekko podrośniętą pizzę wstawiam do gorącego piekarnika i piekę w 200 st. C przez 20 minut. Po tym czasie wysuwam na chwilę z piekarnika, posypuję serem i ponownie wstawiam do pieczenia –tym razem na jakieś 5-10 minut, aż ser się ładnie zapiecze.
Upieczoną wyjmuję z piekarnika, przekładam na metalową kratkę-raszkę, by nie zaparowała od spodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz