
Moja Mama mówi, że gdyby spytano ją o smaki z dzieciństwa to zupa z dyni byłaby w pierwszej trójce.

– 1kg dyni
– 1 szklanka wody
– 3 -4 szklanki mleka
– 3-4 łyżki cukru
– sól,
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody. Gotować do miękkości (ok 15-20 minut), przestudzić i zmiksować na papkę. Dodać mleko, cukier i soli do smaku. I zupa gotowa.
Teraz zacierki lub kluski ziemniaczane (szare).
Teraz zacierki lub kluski ziemniaczane (szare).
Zacierki
– 1 jajko
– 3/4 szklanki mąkiZupę można podawać z zacierkami (będzie szybciej). Z mąki i jajka zagnieść twarde ciasto. Następnie wyrobić je i posiekać nożem na małe kluseczki. Zagotować wode z łyżką cukru. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić do garnka zacierki. Po ich ugotowaniu dodać do zupy, razem zagotować.
Moja Mama robi tę zupę z szarymi kluskami z surowych ziemniaków.

– 1 jajko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 8 łyżek mąki pszennej

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz